A Szakmázz 2017-ről

Az idei évben is megrendezésre került a Szakmázz pályaválasztási rendezvény. Korábban más neveken is találkozhattunk vele. Gyakorlatilag ez egy szakmai börze, ahová 8-9.-es diákok látogatnak el, hogy megismerkedjenek a különféle szakmákkal.

Itt helyet kap számos kézi eszközökkel végzett szakterület, úgymint a szakács, ács, villanyszerelő vagy akár a kozmetikus. Szerencsére az elmúlt időben helyet kapott a takarítás is.

Nem is olyan régen a takarítás még nem számított igazi szakmának, de most már bekerültünk ebbe a csoportba. Mi pedig rendszeresen megjelenünk az ehhez hasonló szervezéseken, hogy népszerűsítsük a diákok körében. Meglepő, hogy milyen érdeklődést kaptunk, és milyen sokan (nem csak tanulók, hanem kísérők, tanárok és szülők is) kipróbálták magukat. Idén az ablaktisztítással vonultunk fel, mivel az elég látványos és kell hozzá egy kis kézügyesség.

Profi eszközökkel, vizezőkkel, lehúzókkal meg tudtuk mutatni a takarítás professzionális végzését. A két nap alatt több mint 500 érdeklődő volt a standunknál. Több mint 500 ember tisztította meg a helyszínen lévő „ablakokat”. Aki bevállalta, lufival jutalmaztuk. A napi 250 lufink mind elfogyott, és volt, aki ajándék nélkül is kipróbálta.

Többen mondták, hogy hú, milyen érdekes, meg hogy nem is gondolták, hogy a takarítói szakma ilyen összetett feladat. Azt hitték, hogy az ablaktisztítás abból áll, hogy odamennek egy ronggyal, lemossák, majd letörlik. Mi viszont profi eszközökkel dolgozunk, amivel lehet, hogy épp egészen más dolgozni, mint épp otthon, más technikát alkalmazunk.

Tehát a diákok döntő többsége pozitívan fogadta, úgyhogy nagyon jó sikert értünk el! Nagyon sok diákokat kísérő tanár vagy szülő, felügyelő is volt ott, még közülük is többen odajöttek, és kipróbálták ezt a kis ablaktisztítást.

Én magam nagyon szeretek kijárni ilyen eseményekre, mert igazából itt egy olyan típusú, kicsit társadalmi munkát végez az ember, ami nem azonnal eredménnyel zárul, hanem évtizedekben mérhető. Amikor ezek a gyerekek pályát választanak, és elindulnak, akkor tudják azt, hogy milyen irányba akarnak menni. És ez egy nagyon jó dolog.

 

A takarítóképzésről

Napjainkban még a takarítás nem tart ott, hogy iskolarendszerben választható szakma legyen. Akár csak egy 2-3 éves. Jelen pillanatban még csak OKJ-s tanfolyamokon lehet levizsgázni. Ezek 3-4 hónapos kurzusok, és perpillanat mind fizetősek. Ráadásul elég borsos áruk van.

Ezek általában heti rendszerességgel tartott órák, heti 1-1 óra vagy 1-1 nap. Tehát nem ilyen „beülünk az iskolapadba egész nap” képzés, vagy hogy ott vagyunk egész héten. Ezek magániskola jelleggel működnek, és mivel csak hetente szokott lenni, így eltart 3-4 hónapig. Utána az ember egy OKJ-s vizsgát tesz le, ami hivatalosan elismert. Szükség esetén több nyelven is kikérhető, az Unió területén bárhol használható, elfogadják, és így lehet akár külföldön is dolgozni vele.

Bízunk benne, hogy előbb-utóbb a takarításban is elérjük azt, hogy iskolarendszerben lehet majd tanulni, illetve tanítani. Ehhez valószínűleg kell még pár év, de errefelé tart a tendencia. A németeknél már doktorátust is meg mestervizsgákat is le lehet rakni. Tehát van hova fejlődni ezen a területen.

Itt Magyarországon a takarítás még csak egy olyan 20-25 éve kezdett egyáltalán valamerre haladni, és 2005-ben jutottunk el odáig, hogy hivatalos szakmává lett választva.

Emellett folyamatosan születnek szakkönyvek is a témában. Vannak, amelyek már meg is jelentek, és van még pár, amelyről tudunk, hogy a kiadás folyamatban van. Úgyhogy fejlődik ez a szakma, és mire iskolarendszerbe kerül, addigra már nyomtatott könyv formájában is elérhető lesz a teljes tananyag.

 

A képzés minőségibb szolgáltatást tud lehetővé tenni

Jelen pillanatban a takarítás úgy működik, hogy a takarítók döntő többsége saját tapasztalatra alapozza a szolgáltatást. Tehát elkezd kipróbálni otthon tisztítószereket, eszközöket, különböző ötletei meg technikái vannak, aztán vagy sikerül, vagy nem.

Ez már mindenképp egy magasabb szintű dolog. Így már egy sokkal jobb minőségű munkát képes az ember adni. Hisz e nélkül sokszor az van, hogy elvállal egy munkát, de még nem tudja, hogy mi lesz a végeredménye. Hogy sikerül-e (jól) megoldani a feladatot vagy sem. De egy jól képzett szakember már a felméréskor tudja azt, hogy mi lesz annak a vége, és mit, hogyan kell majd csinálni.

Szerencsére nagyon sok lelkes ember van, aki szorgalmazza, építi és kövezi ki a következő generáció útját. Ezek a Szakmázz típusú börzerendezvények is ezt erősítik: itt vannak az „öreg rókák”, és próbálják megszervezni, hogy az utánunk következőknek már könnyebb utat kelljen kijárni ebben a szakmában.

Püsök Ferenc
Makulátlan Tiszta Terület Kft.

Ajánló
Kommentek
  1. Én