Sózás helyett kalcium-klorid

Az elmúlt időszakban elég sok mindennel meg kellett küzdeni: hóval, jéggel, ónos esővel.

Törvényi előírás szerint a házak előtt lévő közlekedőket, járdákat a társasház tulajdonosának, közterület esetén pedig a közterületeseknek el kell takarítaniuk.

Takarítóként mi is kivesszük a részünket ezekből a munkákból. A nyári időszakban füvet nyírunk, ősszel levelet takarítunk, télen pedig jön a síkosságmentesítés, a hóeltakarítás.

Na most a téli időszakra több megoldás is létezik. Ha nagyobb a hóréteg, hólapátok vagy hómarók, vagy akár kistraktorok. Napjainkban most épp főként a jegesedéssel küzdünk, pl. egy ónos eső után. Itt egyébként az történik, hogy míg a talaj már elég hideg, a légkör még nulla fok felett van, vagyis a csapadék esőként jön le, de a földön megfagy. Nekünk ezt kell különböző síkosságmentesítő anyagokkal kezelni.

Hagyományos sót már nem szoktunk használni. Ennek oka, hogy az a sok só, amely befolyik a zöld, füves részekbe (ami ugye a járdák mellett szokott lenni), kiégeti a növények gyökereit, tavasszal pedig nem akarnak kibújni.

Most már szerencsére vannak az úgynevezett zöld sók, kalcium-kloridok, amelyek már nagyon jók ebből a szempontból is. Amellett, hogy jól olvasztja a jeget is, környezetbarát is. A kalcium-klorid még mínusz 20 fok környékén sem fagy meg. A hagyományos só pedig már mínusz 5-6 foknál. Lehet, hogy felolvasztja a jeget, de azután újra visszafagy. És így hiábavaló a munka vele.

Ezek léteznek permetezhető, folyékony változatban, illetve van pelyhesített, granulátum formában. Ha pedig ezek egyike sem működne, még mindig ott van a csákány vagy a jégtörő. :)

A kalcium-kloridnak kell egy kis hatóidő a kiszórás után, de utána szépen megolvasztja a jeget. Majd hólapáttal le lehet tolni. És ezzel készen is van a járható felületet!

Sokszor van úgy, hogy éjszaka leesik valamilyen csapadék, amelyet reggelre kezelni kell. Ezért mi nagyon komolyan figyelemmel kísérjük az időjárásjelentést, lassan már jobbak vagyunk, mint a meteorológusok. :)

Szerencsére az internet már ebben is a segítségünkre van: számtalan webkamera van kihelyezve Budapest kerületeiben. Látjuk, hogy mikor, hol, mi esik, tudjuk, hogy melyik területen van munkánk, és arra célirányosan figyelünk. Emellett az összes kollégáimmal telefonon keresztül tartjuk a kapcsolatot: így rögtön kapom az információt, ha valahol havazni kezd. Rögtön tudjuk is, hogy menni kell havat lapátolni! :)