SzakMÁzz 2017

Pályaválasztási kiállítás

Ebben az évben is kint vagyunk a SzakMÁzz Pányaválasztási Kiállításon!

Ha szeretnél egy jó csapattal/tevékenységgel találkozni, gyere ki Te is a mai napon 17.00-ig!

Ablaktisztítás télen

Ennek a munkának, amely a videón látszik, volt egy olyan érdekessége, hogy télen kellett csinálnunk, mínusz fokokban. Amivel az a probléma, hogy a tisztítószeres folyadék mindig ráfagyott a kirakat üvegére, és jégvirágot hagyott maga után. :) Nagyon szeretjük a telet és a jégvirágokat, de nem akkor, amikor ablakot kell pucolnunk. :)

Egy olyan megoldást kellett hát találni, amely megakadályozza ezt a gyors fagyást. Négy-öt módszerrel is kellett próbát kellett tenni, míg meglett a tökéletes megoldás: ez pedig egy olyan adalékanyag a vízhez, amelytől nem tud megfagyni. Azután pedig gumilehúzóval lehúzni, amellyel teljesen cseppmentes felületet kapunk.

A videóban már csak a végeredmény látható.

Ami még a segítségünkre volt: egy neoprim munkavédelmi kesztyű, amelyet kifejezetten ablaktisztításhoz használnak. Nem fagy le az ember keze, ahogyan a vízzel dolgozik.

Ez egy üzlethelyiség kirakata volt. Akkor készült a bolt, így a teljes berendezés előtt kívülről és belülről teljesen ki kellett takarítani.

Azóta bárkinél is felmerül, hogy vállalunk-e téli, szabadtéri ablaktisztítást, a válaszunk egy határozott igen. És bár ennek a tevékenységnek a tipikus időszak a tavasz és az ősz, mi probléma nélkül megoldjuk más időszakokban is.


Sózás helyett kalcium-klorid

Az elmúlt időszakban elég sok mindennel meg kellett küzdeni: hóval, jéggel, ónos esővel.

Törvényi előírás szerint a házak előtt lévő közlekedőket, járdákat a társasház tulajdonosának, közterület esetén pedig a közterületeseknek el kell takarítaniuk.

Takarítóként mi is kivesszük a részünket ezekből a munkákból. A nyári időszakban füvet nyírunk, ősszel levelet takarítunk, télen pedig jön a síkosságmentesítés, a hóeltakarítás.

Na most a téli időszakra több megoldás is létezik. Ha nagyobb a hóréteg, hólapátok vagy hómarók, vagy akár kistraktorok. Napjainkban most épp főként a jegesedéssel küzdünk, pl. egy ónos eső után. Itt egyébként az történik, hogy míg a talaj már elég hideg, a légkör még nulla fok felett van, vagyis a csapadék esőként jön le, de a földön megfagy. Nekünk ezt kell különböző síkosságmentesítő anyagokkal kezelni.

Hagyományos sót már nem szoktunk használni. Ennek oka, hogy az a sok só, amely befolyik a zöld, füves részekbe (ami ugye a járdák mellett szokott lenni), kiégeti a növények gyökereit, tavasszal pedig nem akarnak kibújni.

Most már szerencsére vannak az úgynevezett zöld sók, kalcium-kloridok, amelyek már nagyon jók ebből a szempontból is. Amellett, hogy jól olvasztja a jeget is, környezetbarát is. A kalcium-klorid még mínusz 20 fok környékén sem fagy meg. A hagyományos só pedig már mínusz 5-6 foknál. Lehet, hogy felolvasztja a jeget, de azután újra visszafagy. És így hiábavaló a munka vele.

Ezek léteznek permetezhető, folyékony változatban, illetve van pelyhesített, granulátum formában. Ha pedig ezek egyike sem működne, még mindig ott van a csákány vagy a jégtörő. :)

A kalcium-kloridnak kell egy kis hatóidő a kiszórás után, de utána szépen megolvasztja a jeget. Majd hólapáttal le lehet tolni. És ezzel készen is van a járható felületet!

Sokszor van úgy, hogy éjszaka leesik valamilyen csapadék, amelyet reggelre kezelni kell. Ezért mi nagyon komolyan figyelemmel kísérjük az időjárásjelentést, lassan már jobbak vagyunk, mint a meteorológusok. :)

Szerencsére az internet már ebben is a segítségünkre van: számtalan webkamera van kihelyezve Budapest kerületeiben. Látjuk, hogy mikor, hol, mi esik, tudjuk, hogy melyik területen van munkánk, és arra célirányosan figyelünk. Emellett az összes kollégáimmal telefonon keresztül tartjuk a kapcsolatot: így rögtön kapom az információt, ha valahol havazni kezd. Rögtön tudjuk is, hogy menni kell havat lapátolni! :)

Irodai eszközeink tisztán tartása

Egy irodában sok olyan eszköz van, amelyet minden nap megérintünk. Esetleg nem csak mi magunk, hanem kollégáink, ügyfeleink is. Ilyenek az egér, billentyűzet, monitor, nyomtató vagy akár tollak, kapcsolók, szekrénykilincsek.

Ezek tisztán tartása az alapvető higiénia nagyon fontos része.

Mivel automatikusan nyúlunk hozzájuk nap mint nap, észre sem vesszük, már fel sem tűnik, hogy milyen koszossá tudnak válni!

Sok olyan dolgozó van, akik akkor sem tisztítják meg őket alaposan, miután egy korábbi kollégától öröklik meg, veszik át azokat.

szamologep1
szamologep2

Tipikus példa erre a billentyűzetünk! Ez akkor külön érdekes, ha az irodában, az asztalnál étkeznek a munkatársak, mivel valamilyen okból kifolyólag nem megoldott a konyhai étkezés. Vagy nincs is konyha, esetleg az túl kicsi. Ezáltal a billentyűzet még könnyebben koszolódik, beleszóródik a morzsa, zsírosodik. Vagy éppen belefröccsen a kávé...

Vannak olyan irodák, ahol ezekre a dolgokra is külön figyelmet fordít a takarító, de az a tapasztalat, hogy ez egy erősen elhanyagolt terület. Sem a takarító, sem pedig a munkatársak nem gondoskodnak róla. Amikor mi magunk átveszünk egy-egy területet, olykor égnek áll a hajunk, milyen állapotok tudnak lenni.

Néha sajnos a takarítóknak nincs is kapacitásuk arra, hogy megcsinálják.

Ez nem csak esztétikailag, hanem higiéniai szempontból is fontos! A dolgozóknak is ügyelniük kell erre.

Ugye mennyivel szebb látvány a lenti billentyűzet? :)

billentyuzet tisztitas1 billentyuzet tisztitas2

Éttermi asztal tisztítása

Önnel előfordult már, hogy egy takarító, miután befejezte a munkát, a felület még csíkos vagy maszatos maradt?

Ez azért lehet mert vagy a törlőkendője vagy pedig a víz koszos. Így valójában a szennyeződést az asztalról nem felszedi, hanem azt elkeni. Ezáltal körkörös csíkok és foltok maradnak. Látható, hogy dolgozott vele, de ténylegesen nem az a cél, hogy látszódjon a munka, hanem hogy szép tiszta végeredményt kapjunk. Azt kell elérni, hogy az asztal, mikor letöröljük, szép homogén, csík- és foltmentes legyen.

Ennek érdekében nem elég csak szimplán áttörölni egy vizes kendővel vagy valamilyen bútorápolóval, hanem a még szárazzal is szükséges átmenni rajta. Ezzel visszaszedjük a megmaradt tisztítószert, maradvány vizet és így már garantált a jó minőség, a szép, egyenletesen tiszta felület!

Most egy étteremről van szó, ahová leginkább éjszaka járunk takarítani. A felszolgáló napközben minden vendég után becsületesen letörölte az asztalt, de idő vagy tudás híján az sajnos minden esetben csíkos maradt. Így a szorgalmas pincérek éjszakára mindig hagytak nekünk munkát az egyéb teendőink mellé. :)

forrás:
http://makulatlan.hu

Gumicsík eltávolítása

Ez egy nagyon érdekes történet, amely egy egyedi eset volt. Van olyan, hogy kihívnak minket ehhez hasonló, megoldhatatlannak tűnő helyzetekhez.

Mivel egy uszodáról van szó, ahol a vizet sokszor kihordják a vendégek a medencéből, az ottani takarító vízkőoldóval próbált felmosni. Az egészen jól tisztán tartja kövezetet a fugákat is beleértve. Viszont az ajtóban sajnos volt egy kis sérülés, aminek hatására egy gumicsíkot húzott félkörív alakban a padlón. Mivel az alkalmazott vízkőoldó nem szedte fel, aránylag sokáig ott volt, a takarítónő pedig nem tudott vele megbirkózni.

Olyan másfél-két hónap alatt keletkezett ez a szóban forgó gumicsík. Először nagyon halvány volt, aztán ahogy egyre jobban kopott a gumi és mivel ez egy csúszásgátló burkolat, amely érdes, mint egy dörzsipapír egyre jobban szennyeződött a padló. Ahogy nyitogatták az ajtót, a gumiból mindig levált egy kevés. Így szépen lassan sötétebb lett, és egyre inkább rosszúl nézett ki.

Mivel felületspecialista is volnék (rendelkezem ilyen képzéssel illetve oklevéllel is), kimentem megnézni, felmérni a problémát.

A gumit leginkább lúgok oldják, így kellett csinálnom egy lúgos alaptisztítást, amely fel is szedte a csíkot. Így most már egy teljesen tiszta, gumicsík mentes felületük van. Mindazonáltal a takarítónő is ki lett oktatva az ilyen szennyeződés eltávolításából, aminek hatására ez a terület is folyamatosan karban van tartva.