A PVC tisztítása

Hogyan tisztítsuk ezt a strapabíró burkolatot?

A PVC egy nagyon jó és erős anyag, viszont nagyon nem viseli jól a klóros tisztítószereket. Pedig napjainkban igen elterjedt szokás az, hogy Domestos-szal vagy ehhez hasonló klóros szerrel takarítunk, mondván, hogy nagyon jól fertőtlenít.

Igaz, viszont a Domestos nem mindennapi takarításra való, pláne nem PVC-re!

Mi az oka ennek?

A PVC a polivinilklorid kémiai vegyület rövidítése. Ez egy három komponensből álló anyag. A "C" a klórt jelenti, és ez a klór teljesen el tud vegyülni a Domestosunkban lévő klórral. Így mi történik? A napi szintű felmosások mellett ez az elem szép lassan úgymond kioldódik a burkolatunkból! És így marad egy porózus, szivacsszerű anyagunk.

Emellett ezt a harmadik, hiányzó komponenst a felmosások alkalmával pótoljuk szépen kosszal. Minden ilyen alkalommal marad valamennyi szennyeződés a pórusokban (amelyekből ugye korábban kioldottuk a klórt), és egy egyre koszosabb és csúnyább felületet kapunk.

Egy általános takarító egyáltalán nem képzett kémiából, így csak annyit vesz észre jogosan, hogy egyre rondább a padló, egyre piszkosabb. És mit tesz? Még több tisztítószert adagol a vízhez, még több klórt, ami még azt a kevés megmaradt klórt is kiveszi belőle. A felület pedig még inkább "koszos" lesz és még inkább porózusabb.

Mi ilyenkor felújítuk a burkolatot. Első lépésként egy komoly alaptisztítást végzünk, amikor is ezeket a pórusokat alaposan megtisztítjuk a lerakódott szennyeződéstől. Ezután védőbevonattal vagy impregnáló anyaggal kezeljük.

A gyártó által többségébén a három réteg a javasolt, de ezt nem lehet előre biztosan megállapítani. Volt olyan esetünk, ahol a PVC annyira rossz állapotba került, hogy még a 8. réteg felvitele esetén sem történt jelentős javulás, így további réteget kellett felvinni. Talán a 10. volt az, ami meghozta a várt eredményt. De talán még egy továbbira is szükség volt.

Lényeges tehát, hogy a PVC burkolatunk napi szintű tisztán tartásához ne használjunk Domestost vagy más klóros tisztítószert, mert csak ártunk vele! Egy általános tisztítószert alkalmazzunk. Ellenben, ha már nagyon elkoszolódott a felület, nincs meg a régi fénye és/vagy a szennyeződés csak nem akar kijönni belőle, keressen fel minket, szívesen segítünk. :)

További információ: makulatlan.hu